Essen-Steele, Friedenskirche

Opus 1119In de evangelische kerk in Essen-Steele werd het uit 2005 daterende Wagner-orgel gecompleteerd. De bij de bouw reeds voorbereide registers werden bij deze gelegenheid gerealiseerd. Op die wijze is het concept van het orgel met enkele belangrijke elementen vervolledigd.
Op het Hoofdwerk werd een houten fluitregister (Concertflöte) geplaatst, die zich goed in het ensemble van de grondstemmen voegt. Het zwelwerk werd met een zwevend gestemd register en een hobo (in franse faktuur) voorzien. Op het pedaal werd de gereserveerde grote Quint geplaatst, die aan de klank van het orgel de nodige breedte toevoegt.
Het concept van het instrument gaat uit van 19de eeuwse orgels uit midden-Duitsland. Bij die instrumenten ontstonden vanuit de Silbermanntraditie, nieuwe voorstellingen van de orgelklank. Als bijzonderheid mag niet onvermeld blijven dat het tweede klavier in twee secties is onderverdeeld: naast een functie als Positief is een tweede segment als zwelbaar Echowerk gebouwd. Beide secties worden vanaf hetzelfde klavier bediend. Als finishing touch werden nieuwe registeropschriften (met goud) aangebracht, die ook optisch bij het instrument passen.