Wilten, Stiftskirche

Opus 1103In het kader van de restauratie van de monumentale Stiftskerk in Wilten (Innsbruck) realiseerde Verschueren Orgelbouw in de jaren 2006-2008 een nieuw ‘Fest-orgel’.

Voor de vormgeving van de orgelkasten werd aansluiting gezocht bij het rijke barokke kerkinterieur. Het meubel vormt, zowel in vorm als kleurstelling (zwart en goud), een pendant van het hoofdaltaar.

Het orgel telt 53 registers verdeeld over 3 klavieren en pedaal. Als inspiratiebron en uitgangspunt voor het instrument is de orgelbouwtraditie uit de 18de eeuw gekozen. De ervaringen van de orgelmakers met instrumenten uit diverse (stijl)gebieden waren daarbij richtinggevend. Er is naar gestreefd om een karakteristiek en veelkleurig klankbeeld te realiseren dat ruime mogelijkheden biedt voor de uitvoering van een zeer divers repertoire.

Enkele registers van het pedaal en de windvoorziening staan achter de orgelkast opgesteld. De vier spaanbalgen kunnen m.b.v. een ventilator, maar ook met mankracht bediend worden.

Het project kwam tot stand onder advies van Prof. DDr. Rupert Gottfried Rupert Frieberger OPraem. (Schlägl) en Stiftsorganist O. Univ. Prof. Kurt Estermann (Innsbruck).

Informatie over de activiteiten die rond het orgel georganiseerd worden is vermeld op: www.stift-wilten.at