Mönchengladbach, St. Barbara

Opus 1115Het uit 1954 daterende Klaisorgel, dat als monument beschermd is, werd door ons uitgebreid om tegemoet te komen aan de wensen van de kerkgemeenschap.

Daarbij diende rekening gehouden te worden met de uitvoering van orgelrepertoire uit de 19de en 20ste eeuw. Het bestaande orgel wordt gekenmerkt door een grote diversiteit in klankkleuren. De mogelijkheden nemen dankzij de uitbreiding nog aanzienlijk toe. Met het oog op maximale gebruiksmogelijkheden werden de toegevoegde registers in een zwelkast in twee secties opgedeeld. Deze secties zijn onafhankelijk van elkaar in alle werken bespeelbaar. Aan de dispositie van het hoofdwerk werd een overblazende fluit op een afzonderlijke windlade toegevoegd.

De uitbreiding is in een afzonderlijke kas met eigen windvoorziening gerealiseerd zodat geen inbreuk gedaan is op de aanleg van het bestaande instrument. In de speeltafel werden, geheel in de karakteristieke stijl en makelij van de jaren ’50, extra registerterrassen toegevoegd. Voor de uitbreiding werd gebruik gemaakt van bestaande kegelladen en pijpwerk uit voorraad van onze orgelmakerij.

De werkzaamheden werden begeleid door Josef Clemens (Mönchengladbach, St. Barbara en KMD Udo Witt (Mönchengladbach).